Az élesztő csodája – 1. rész

Élelmiszeripar

Az élesztő csodája – 1. rész

Az élesztő csodája – 1. rész

Cikkünk a kulináris világ alapvető összetevőjének, az élesztőnek a különleges világába vezeti el az olvasót.

Az élesztő nem csupán egy sütőipari alapanyag, hanem egy varázslatos mikroorganizmus, amely évszázadok óta része az emberiség gasztronómiai kincseinek.

A cikk során felfedezzük az élesztő eredetét, történelmi szerepét, valamint azt, hogyan alakítja át az egyszerű hozzávalókat ínycsiklandó kenyérválasztékká és ízletes süteményekké.

Az élesztő a kulináris mesterművekben járult hozzá az emberi táplálkozás és kultúra fejlődéséhez az évszázadok során.

Érdekességek az élesztő világából:

  • Az élesztő egy apró, egysejtű, tojásformájú gomba, amelyet a tudósok a mikroorganizmusokhoz sorolnak
  • Olyan kicsi, hogy ha egymás után tennénk az 1 kilogrammban található gombákat, akkor 42 000 km hosszú láncot kapnánk. Ez a lánc körbeérné a Földet!
  • A legismertebb élesztőfajta a SaccharomycesCerevisiae.
  • Ez a gomba cukrot vagy keményítőt eszik. Amikor eszik és levegővel is érintkezik, akkor szaporodásnak indul. Ha nincs levegő, akkor gázt és aromákat szabadít fel, amely folyamat nem más, mint a fermentáció vagy erjedés.
  • Az élesztősejt dns-el rendelkezik!
  • Történelem:
    • Az élesztőt a kenyérkészítéshez már az ókori Egyiptomban is használták
    • Mivel nem ismerték a fermentáció fogalmát, az egyiptomiak „csodának” tartották a kelesztést
    • Az ókori római birodalomban már az 1.században is készítettek kenyeret. A kelesztéshez a sör habját használták
    • 1676: egy holland lencsekészítő, Anton Leewenhoek kifejlesztette az első mikroszkópot. A felfedezés a mikróbák, így az élesztőgombák azonosításához vezetett
    • 1857: louis pasteur, a modern mikrobiológia atyja felfedezte a tejsavas erjedés mikróbáit és a sörélesztőben található „gömböcskéket”
    • 1859Louis Pasteur fedezte fel, hogy miként dolgozik az élesztő.
    • A liszt keményítőjéből származó cukrot felhasználva, az élesztő széndioxidot termel. Ez a gáz kitágítja a gluténfehérjét a lisztben és megkeleszti a tésztát. 
    • Charles L. Fleischmann 1876-ban, a centenáriumi kiállításon mutatta be az élesztő kenyérsütésre ma is használt és ismert kereskedelmi alakját, mely tenyészetekből nyerve, formákba préselve kerül forgalomba

Cikkünket rövidesen folytatjuk a 2. résszel!